Minister Verlinden leest voor over Angela Merkel en andere ‘rebelse meisjes’

SCHOTEN - Voor ze op audiëntie ging bij Koning Filip, trok Annelies Verlinden (CD&V) enkele weken geleden naar Basisschool Groei!, gelegen op twee minuten rijden van haar woning. Op uitnodiging van juffen Marleen Peeters en Anke Switsers, las de minister ondanks het vroege uur voor uit ‘Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes’. 

De jeugdboekenmaand gaat in Basisschool Groei! nooit onopgemerkt voorbij. Vorig jaar was burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) nog te gast om voor te lezen. “Dit keer hebben we nog wat hoger gemikt in de hiërarchie. We zijn heel blij dat minister Annelies Verlinden op onze uitnodiging is ingegaan”, vertelt juf Anke. 

De minister was te gast bij het vierde leerjaar van juf Ellen Malacor en had gekozen voor de Nederlandse vertaling van de The New York Times-bestseller. Die roept niet alleen vragen op over de positie van de vrouw anno nu, maar ook over de opvoeding van onze kinderen. Het boek laat zien dat een vrouw ieder beroep kan uitoefenen en daarin kan excelleren, maar het laat vooral ook zien welke strijd aan dergelijk succes vaak voorafgaat. 

Lampedusa 

‘Juf’ Annelies kreeg de kinderen heel stil en kreeg hun volle aandacht voor het levenspad van de Amerikaanse presidentsvrouw en mensenrechtenpionier Anna Eleanor Roosevelt en voor Giusi Nicolini, voormalig burgemeester van Lampedusa die waardering oogstte voor de humane manier waarop ze met de vluchtelingenstroom op haar Italiaanse eiland is omgegaan. De minister roemde ook Angela Merkel, de voormalige Bondskanselier van Duitsland, om haar vastberadenheid en bescheidenheid. 

Je zag Verlinden hopen dat één van de drie door haar gekozen rolmodellen de meisjes en wie weet ook wel enkele jongens in de klas kon inspireren. Ze hingen alleszins aan de lippen van de minister en Verlinden gaf hen hoop om in haar voetsporen te treden. “Er zijn véél ministers in ons land. Als je dat later wilt worden, maak je vast een goede kans”, kreeg ze de juffen en directeur Audrey Festraerts aan het glimlachen. Of Verlinden zelf nog langer minister kan blijven, zal ironisch genoeg onder meer beslist worden in de school waarin ze voorlas. Die doet op 9 juni immers dienst als kieslokaal. 

“Er zijn veel ministers in ons land. Jullie maken best kans om mij op te volgen” 

 Koningin Mathilde 

Na het bezoek aan basisschool Groei! trok Minister Verlinden pijlsnel naar Brussel. In de namiddag bezocht ze samen met Koning Filip de cadetten van de Brusselse politie, die nauwelijks ouder zijn dan de kinderen van basisschool Groei!. Ze kreeg van juf Anke van Groei! Wel nog een belangrijke missie mee: “Vraag Koningin Mathilde of ze volgend jaar bij ons te gast wil zijn om voor te lezen. Dat zou het summum zijn.”  

© Tekst: Jan Auman, Het Nieuwsblad, © Foto’s: koen fasseur 

Vorige
Vorige

Tijdreis door de Geschiedenis: "Doorheen de tijd " 

Volgende
Volgende

TA Brasschaat voorziet gratis menstruatieproducten op school