Science is fun!

Brasschaat - Het technisch Atheneum maakte nuttig gebruik van de ‘extra’ dag die dit schrikkeljaar ons bood. Op donderdag 29 februari waren kinderen vanaf het vijfde leerjaar welkom op de allereerste ‘Science is Fun-Day’. Ze werden ondergedompeld in een gigantisch wetenschapsbad: van chemische proefjes tot escaperooms en het dissecteren van een hart, alles was mogelijk op deze bijzondere dag.  

Met deze ‘Science is Fun Day’ wilde het Technisch Atheneum haar wetenschapsvakken op school onder de aandacht brengen en promoten bij kinderen vanaf het vijfde leerjaar. Tijdens het evenement stond een breed gamma aan interactieve workshops op de planning, die allemaal in goede banen werden geleid door enthousiaste leerlingen en hun leerkrachten.  

We vonden het een superleuke dag. Vooral de dissectie van het hart gaan we ons nog lang herinneren”, vertellen Anna en Lili uit het vijfde leerjaar van GO!Basisschool De Brug in Sint-Job. 

Voor herhaling vatbaar 

In de namiddag waren leerlingen van andere scholen uit onze scholengroep welkom op het Technisch Atheneum van Brasschaat. Zo kwamen bijvoorbeeld 47 vijfdejaars van Basisschool De Brug langs met hun drie juffen, die erg enthousiast waren. “Voor leerlingen in het vijfde leerjaar is het ideaal om voor het eerst kennis te maken met een middelbare school. Vele scholen organiseren soortgelijke initiatieven voor de zesdejaars, al is de keuze dan meestal al gemaakt”, zeggen Wendy, Kim en Eve. “De middelbare scholieren begeleidden onze leerlingen naar verschillende proefjes die ze zelf hadden uitgewerkt en dan ook enorm vurig uitlegden. Zelfs wij hebben nog heel wat bijgeleerd. Hopelijk mogen we volgend jaar terugkomen, want het is zeker voor herhaling vatbaar.” 

Ook voor sommige leerlingen van het TAB was dat een leuk weerzien trouwens. Zesdejaars Senne vond het enorm fijn om zijn oud-leerkrachten van De Brug terug te zien. “Het is superleuk hen te tonen waar ik intussen sta. We zijn allemaal heel trots op deze dag. Iedereen heeft zijn talent ingezet. Sommigen maakten online paden, anderen zorgden voor de creatieve kant”, aldus Senne. “Door zoveel verschillende activiteiten was er voor iedereen wat wils. We zijn erin geslaagd om de wetenschappen van zijn beste kant te laten zien”, vult medeleerling Amber nog aan. 

Beter beeld van middelbaar 

Hoe de deelnemers zelf de dag ervaarden, dat vertellen ze graag zelf. “We vonden het een heel leuke namiddag. Voordien waren we nog nooit op een middelbare school geweest. Nu hebben we daar een veel beter beeld van”, zeggen Anna en Lili van BS De Brug. “De sfeer is hier echt fijn. Vooral de dissectie van het hart gaan we ons nog lang herinneren. Dat was helemaal nieuw voor ons.” 

Daarna kwamen de scholieren van het Atheneum Brasschaat nog proeven van alle proeven. Kinderen van andere scholen en hun ouders werden ’s avonds nog warm onthaald om zich te laten onderdompelen in de wereld van de wetenschap. En zo was die extra dag dus enorm goed besteed.  

©Tekst: Invento & Ewoud Meeusen, HLN

 


Vorige
Vorige

TA Brasschaat voorziet gratis menstruatieproducten op school 

Volgende
Volgende

Greet Claus: ook na haar pensioen een onmisbare kracht