Talen verbinden leerlingen van Atheneum Malle en Waalse zusterschool Athénee de Fragnée  

Een tweetal jaar geleden maakte Leen Nouwen, leerkracht Frans op het Atheneum Malle, tijdens haar zomervakantie op Corfu kennis met een Waalse collega Wiskunde van het Athénee de Fragnée in Luik. Wat begon als een informeel gesprek, evolueerde al snel tot het idee om een unieke samenwerking op te zetten. Dit idee vond een warm onthaal bij de directies van beide scholen, die al geruime tijd op zoek waren naar een project rond taaluitwisseling. Zo kwamen vorig schooljaar de leerlingen van het vierde jaar Doorstroomfinaliteit in contact met hun Waalse tegenhangers.

Ellen Peeters, collega Frans, deelt haar ervaring: "Berichten en filmpjes vlogen heen en weer. Onze leerlingen communiceerden in het Frans, de leerlingen van Fragnée in het Nederlands. Het contact met 'native speakers' voegt een extra dimensie toe aan hun taalvaardigheid. Het is werkelijk fascinerend om elkaar op deze manier beter te leren kennen, waarbij ze actief aan de slag gaan met hun talenkennis en elkaar verbeteren. Zo ontdekken ze de nuances van de taal op een levendige manier."

Vorig schooljaar werd er reeds een ontmoeting georganiseerd tussen de 2 scholen in Brussel. Dat was zo’n positieve ervaring, dat daar dit schooljaar met plezier een vervolg aan gebreid werd: het Atheneum van Fragnée kwam deze week op bezoek in Malle. Na de ontvangst rond 10 uur namen de leerlingen de bezoekers mee op sleeptouw tijdens een escape room spel doorheen de school. Er werden ook gezelschapsspelletjes gespeeld en als afsluiter gingen de leerlingen de (taal)strijd aan in een kwis. Leen Nouwen: “De voertaal van vandaag is Nederlands. Het is de bedoeling dat wij later op het jaar ook bij hen op bezoek gaan. Uiteraard zal dat bezoek ‘en français’ doorgaan.” 

Het spreekt vanzelf dat alle betrokken leerlingen veel plezier hebben gehad tijdens deze dag. Hoe een toevallige ontmoeting tijdens een vakantie kan leiden tot een mooi initiatief over de taalgrens heen.

Vorige
Vorige

Juf Sanne krijgt kinderen relaxed

Volgende
Volgende

Tweede editie: Open Blik