Start met een verrassende kleine HAP!
-

KERSTBOOM BLADERDEEG
Een kerstboom gevuld met zongedroogde tomaten en tapenade.
-

PEPERKOEKTORENTJES
Hartelijk zoete torentjes met gebakken appeltjes en wildpaté.
-

Pakjes met geitenkaas
Vrolijke filodeeg buideltjes met geitenkaas en spek.
-

GARBANZOS FRITOS
Hou je van chips maar wil je het liever iets gezonder? Deze knapperige kikkererwtjes zijn kleine powerbolletjes.
-

paprika-wortelsoep
Een warm soepje met roomkraagje en maanzaad doet denken aan ons Invento-team: pittig, kleurrijk én vol goesting!
-

geitenkaas-roomballetjes met noten
Keine feestbolletjes die smaken naar ‘samen doen we het beter’.
-

Avocado-garnalencocktail
Een feestelijk gevuld glaasje afgewerkt met limoen en bieslook.
-

Caprese in een glaasje
Een fris gevuld glaasje met kerstomaatjes, mozzarella en basilicumolie.
-

tzatziki met kip
Een fris gevuld glaasje tzatziki met komkommer, munt en krokante kip.
RECEPTEN KLEINE STARTERS
kerstboom van bladerdeeG
Met dit recept steel je gegarandeerd de show op het kerstfeest! Met de vulling kun je variëren naar smaak (een zoete versie met hazelnootpasta is bijvoorbeeld ook heerlijk). Tip: laat je kinderen helpen bij het maken van deze kerstboom, ze zijn er meteen een kwartiertje zoet mee én zelfgemaakte hapjes smaken beter!
Bereiding (30 minuten)
Rol de eerste lap deeg uit op een vel bakpapier. Snij er een kerstboomvorm uit: een driehoek met een stam.
Bestrijk elk van de helften van de boom gelijkmatig met een van de tapenades. Dek de boom af met de tweede lap bladerdeeg en keer alles om.
Snij met behulp van de eerste kerstboom het teveel aan deeg van de bovenste lap af. Maak aan weerszijden ongeveer 10 inkepingen om de takken van de boom te vormen.
Draai elke tak spiraalsgewijs om. Doe dit voorzichtig en zo regelmatig mogelijk.
Bestrijk de boom met eidooier. Bak de boom 20 minuten in een voorverwarmde oven op 210 °C. Serveer warm of lauw.
Ingrediënten voor 6 personen
2 rollen bladerdeeg (koelvers)
150 gram zongedroogde tomaten (met knoflook)
150 gram tapenade (aubergine)
1 eierdooier
PEPERKOEKTORENTJE MET GEBAKKEN APPELTJE EN WILDPATÉ
Ingrediënten voor 8 stuks
8 plakken peperkoek
2 appels
2 eetlepels honing
4 plakken wildpaté (1cm dik)
verse tijm
boter
Bereiding (20 minuten)
Duw met een koekjesvorm 4 sterren uit de plakken peperkoek. Duw met een kleinere koekjesvorm 4 sterren uit de plakken wildpaté. Snij de appel in plakken en haal hier ook 4 sterren uit.
Bak de peperkoek in wat boter licht krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Bak ook de appeltjes in wat boter lichtbruin. Bedruppel met de honing.
Leg op elke ster peperkoek een appelster en eindig met een ster paté. Werk af met een takje tijm.
FILODEEG BUIDELTJES MET GEITENKAAS (NET PAKJES)
Ingrediënten voor 10 stuks
5 vellen filodeeg (ontdooid)
125 gram geitenkaas
3 bosuitjes
125 gram spekblokjes
75 gram gesmolten boter
Bereiding (30 minuten)
Laat het filodeeg ontdooien in de verpakking of onder een iets vochtige theedoek. Bak het spek in een pan zodat het meeste vet en vocht eruit is. Voeg de laatste minuut de bosuitjes toe. Snijd het stapeltje filodeeg vellen een keer horizontaal en een keer verticaal doormidden zodat er in totaal 20 kleine velletjes ontstaan. Verwarm de oven op 200 graden.
Besmeer een velletjes met gesmolten boter en leg een ander velletje er gedraaid op zodat er een stervorm ontstaat. Leg een stukje geitenkaas en een beetje spek met bosui in het midden en vouw de velletjes omhoog en draai ze aan de bovenzijde zachtjes dicht.
Knoop er een stukje rolladetouw om heen en besmeer ook de buitenzijde van het buideltje in met een beetje boter. Herhaal dit zodat je 10 buideltjes hebt. Zet de buideltjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze in 12 min licht bruin en knapperig. Zowel koud als warm lekker. Ook leuk om 3 stuks op een bordje te serveren als voorgerecht.
Garbanzos fritos (geroosterde kikkererwten)
Invento-tip: Hou je van chips maar wil je het liever iets gezonder? Deze knapperige kikkererwtjes zijn kleine powerbolletjes, net als onze leerlingen: vol pit en klaar om te stralen!
Ingrediënten
1 blikje kikkererwten
1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder
1/2 koffielepel cayennepeper
1 eetlepel olijfolie
zout
Bereiding (60 minuten)
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng paprikapoeder met cayennepeper en olijfolie. Kruid met zout.
Spoel de kikkererwten onder koud water tot het water helder is. Laat goed uitlekken.
Meng de kikkererwten met de olie. Spreid ze uit op een bakplaat met bakpapier. Bak 45 minuten in de oven en schep elke 15 minuten om tot ze goudbruin zijn.
Paprika-wortelsoep met roomkraagje en maanzaad
Invento-touch: Een warm soepje dat doet denken aan ons Invento-team: pittig, kleurrijk én vol goesting!
Ingrediënten 4 personen
3 rode paprika’s
2 dikke wortelen
1 ui
1 teentje knoflook
1 el maanzaad
500 ml groentebouillon
300 ml volle melk
200 ml volle room
1/2 koffielepel cayennepeper
1 koffielepel gerookt paprikapoeder
olijfolie
peper en zout
Bereiding (35 minuten)
Maak de paprika’s schoon en snij in blokjes. Snij ook de wortelen in blokjes. Snipper de ui en pers de knoflook. Bak glazig in olijfolie.
Voeg cayennepeper en paprikapoeder toe en bak 1 minuut. Voeg paprika’s en wortelen toe en roerbak 2 minuten. Voeg melk en bouillon toe en laat 20 minuten sudderen.
Mix de soep glad en breng op smaak met peper en zout.
Klop de room luchtig. Serveer de soep in glaasjes of koffietasjes en werk af met maanzaad.
Geitenkaas-roomkaasballetjes met noten
Invento-feesttip: Kleine feestbolletjes die smaken naar ‘samen doen we het beter’.
Ingrediënten voor 8 balletjes
120 g zachte geitenkaas
100 g roomkaas
10 g bieslook
5 g peterselie
70 g noten naar keuze
2–3 eetlepel honing
8 zoute sticks
peper en zout
Bereiding (15 minuten)
Hak bieslook en peterselie fijn. Meng de geitenkaas, roomkaas en kruiden. Breng op smaak met peper en zout. Rol tot walnootgrote balletjes.
Hak alle noten fijn en rol de balletjes erdoor zodat ze volledig bedekt zijn. Bewaar in de koelkast.
Steek vlak voor serveren een zoutstokje in elk balletje en drizzle er honing over (of serveer de honing apart).
feestelijk gevuld glaasje: Avocado–garnalencocktail met limoen en bieslook
Ingrediënten voor 6 glaasjes
Prak de avocado met limoensap, peper en zout.
Meng in een apart kommetje de garnalen met yoghurt en bieslook.
Schep onderaan het glaasje de avocadocrème, daarop het garnalenmengsel.
Afwerken met bieslook.
Bereiding (15 minuten)
Hak bieslook en peterselie fijn. Meng de geitenkaas, roomkaas en kruiden. Breng op smaak met peper en zout. Rol tot walnootgrote balletjes.
Hak alle noten fijn en rol de balletjes erdoor zodat ze volledig bedekt zijn. Bewaar in de koelkast.
Steek vlak voor serveren een zoutstokje in elk balletje en drizzle er honing over (of serveer de honing apart).
Caprese in een glaasje met basilicumolie
Ingrediënten voor 6 glaasjes
250 g kerstomaatjes
1 bol verse mozzarella
Handvol verse basilicum
3 el olijfolie
Peper en zout
Balsamicocrème
Bereiding (10 minuten)
Snijd tomaatjes in kwartjes en mozzarella in blokjes.
Meng olijfolie met basilicum.
Vul de glaasjes met tomaat en mozzarella en lepel er basilicumolie over.
Werk af met balsamicocrème.
frisse tzatziki met komkommer, munt en krokante kip
Ingrediënten voor 6 glaasjes
1/2 komkommer (geraspt)
200 g Griekse yoghurt
1 teentje look
Handvol verse munt
Handje vergebakken krokante kipreepjes
Peper en zout
Bereiding (15 minuten)
Meng yoghurt met komkommer, look, peper, zout en munt.
Schep de tzatziki in de glaasjes.
Snijd kipreepjes in kleine stukjes en leg bovenop.
Versier met munt.