Goed begonnen is half gewonnen!

Brasschaat - Voor de kersverse eerstejaars van Atheneum Brasschaat begon het schooljaar allesbehalve alledaags. Ze stapten meteen in een onvergetelijke week vol avontuur tijdens de GWP (Geïntegreerde Werk Periode). De bewuste keuze om de GWP zo vroeg in het schooljaar te plannen heeft als doel om vanaf dag één een hechte groepssfeer en sterke band tussen de leerlingen te smeden.  

Leerkracht Lien Eeman vertelt ons hoe die week eruitziet en waarom ze het zo waardevol vindt: “Elk jaar opnieuw vertrekken zowel de leerlingen als leerkrachten met een mix van opwinding en zenuwen. Voor veel leerlingen betekent het een flinke sprong uit hun comfortzone. Meteen een hele week weg van huis, omringd door nieuwe gezichten en een totaal nieuwe omgeving. Desalniettemin blijven we vasthouden aan deze traditie, want de resultaten na zo'n week zijn ronduit fenomenaal!” 

Op maandagochtend vertrokken alle 130 eerstejaars samen met een enthousiast team van tien leerkrachten per bus naar Woumen (Diksmuide). Daar verbleven ze de hele week in een prachtige manege, een adembenemend domein. “De leerlingen hadden de keuze tussen overnachten in ruime tipi-tenten of binnen in het gebouw.” Na het verdelen van de kamers en een heerlijke maaltijd trokken ze er op uit voor een sfeervolle wandeling bij zonsondergang. “Daar ontstaan vaak mooie en betekenisvolle gesprekjes.”, vertelt Lien enthousiast. 

“De sterke band die je vanaf de start opbouwt met de leerlingen is uniek”

De volgende drie dagen waren gevuld met een gevarieerd rooster aan activiteiten: zwemmen, een bezoek aan de boerderij, macramébandjes maken, een oriëntatieloop en leren paardrijden op de manege. “De leerlingen worden ingedeeld in gemengde groepen, waardoor iedereen elkaar meteen leert kennen. Eén activiteit wordt per klasgroep ingericht. 's Avonds zijn er gezellige activiteiten, zoals een grappige quiz of een filmavond.” De week afsluiten doen ze feestelijk met een spetterende fuif. “Daar gaan de leerlingen voor het eerst echt uit hun dak.“, lacht Lien. Van verbinding gesproken! 

Of hun formule werkt, daar is Lien stellig over: “De week na de GWP merken de leerkrachten een wereld van verschil. In de eerste lesweek waren de leerlingen nog aftastend, maar nu voelen ze zich volledig op hun gemak. De onderlinge band is aanzienlijk sterker geworden. We zien plots warme en hechte klasgroepen. Ook onder de leerkrachten is het een strijd om mee te gaan op GWP. De sterke band die je vanaf de start opbouwt met de leerlingen is uniek, dat wilt niemand missen.”  

De GWP is al meer dan 15 jaar een waardevolle traditie op het Atheneum van Brasschaat, en zo te horen gaat dat niet snel veranderen.   

Vorige
Vorige

60 jaar De Brug!

Volgende
Volgende

Sfeerfeest Atheneum Schoten