Sfeerfeest Atheneum Schoten

Op vrijdag begon het nieuwe schooljaar voor vijfhonderd jongeren op het Atheneum van Schoten. Een saaie eerste schooldag was het niet, want er stond hen een uitgebreid buffet te wachten. Dit buffet bood een breed scala aan gerechten, net zo gevarieerd als de samenstelling van de schoolbevolking zelf.  Ook enkele ouders, buren en zelfs politie-inspecteurs schoven aan. "Met dit eerste ‘sfeerfeest’ wilden we vooral verbinden”, vertelt initiatiefnemer en leerlingenbegeleider Vicky Zijs ."

De eerste schooldag op 1 september vraagt altijd veel aanpassing van de leerlingen na maanden van vakantie. Daarom wilde het team van deze dag een feest maken en de kans grijpen om elkaar in een ontspannen sfeer te ontmoeten. De leerlingen die van de lagere school komen, konden zo wennen aan 'het grote middelbaar', terwijl anderen rustig konden beginnen, omdat er nog geen reguliere lessen op het programma stonden.

Vicky Zijs vertelt ook openhartig in op een andere doelstelling van deze startdag: "Veel van onze leerlingen leven in armoede thuis, en niet alle ouders beheersen het Nederlands. Toch willen we dat niemand achterblijft. Om de communicatiekanalen volledig open te houden, hebben we deze dag georganiseerd. Ouders moeten weten dat wij er zijn voor hen en hun kinderen. Als ze de lunchbox niet elke dag kunnen vullen, bieden wij een maaltijd aan, zelfs kosteloos. We doen dit discreet, zonder de leerlingen te stigmatiseren."

September is vaak een financieel zware maand voor veel ouders, daarom waren er op het Sfeerfeest ook informatiestands van andere organisaties, zoals de OCMW's van Schoten en Antwerpen, die financiële hulp konden bieden. CAW en TEJO boden informatie over toegankelijke psychologische en andere ondersteuning. Ook online boeken bestellen of wachtwoorden aanmaken voor Smartschool is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom konden ouders en leerlingen dit samen met de leerkrachten ter plaatse doen. De leerkrachten stonden klaar om iedereen te helpen een vlotte start te maken.

Ook schepenen Paul De Swaef (N-VA) en Walter Brat (N-VA) kwamen het initiatief met sympathie bekijken. Bert Joris en Julie Yekeler, rechercheurs van de lokale politie, waren eveneens aanwezig, niet om verdachten van misdrijven op te sporen, maar om hun waardering uit te spreken voor het initiatief en om het Atheneum achter de schermen te leren kennen. "Soms moeten we jongeren corrigeren, maar ons hoofddoel is om hen te helpen. Ze hoeven ons niet als boemannen te zien," aldus Joris. 

© Jan Auman, GVA

Vorige
Vorige

Goed begonnen is half gewonnen!

Volgende
Volgende

Toverbos airlines