Herstelgericht werken in Basisschool Deuzeldpark

Schoten - Op de speelplaats van Deuzeldpark springen ze meteen in het oog: de groene, oranje en rode posters die symbool staan voor het gedrag dat we op school wél, minder graag en echt niet willen zien. Het is slechts één zichtbaar onderdeel van een sterk uitgebouwd herstelgericht traject waar het team in Deuzeldpark vol overtuiging werk van maakt. Beleidsondersteuner Trixie Jacops vertelt er vol trots over. 

Een kerngroep met een duidelijke missie 

"Vorig schooljaar merkten we dat er op onze speelplaats veel conflicten ontstonden. De speeltijden liepen niet altijd even vlot en dat was iets wat het hele team bezighield", vertelt Trixie. "Vanuit die bezorgdheid richtten een aantal geëngageerde leerkrachten de kerngroep welbevinden op. Samen wilden we bouwen aan een veiligere, leukere en positievere speelplaatswerking." 

De kerngroep ging aan de slag met concrete initiatieven: een speelplaatsprotocol, themaspeeltijden zoals ‘alles op wieltjes’ of ‘knikkertijd’, het gebruik van een speelhuisje met uitleenmateriaal, en misschien wel het meest vernieuwende: de herstelklas. Juf Sophie van het zesde leerjaar kwam met dit fantastische idee, en de kerngroep sprong er meteen enthousiast op. Sinds dit schooljaar werkt Trixie voltijds als beleidsondersteuner en neemt ze onder andere de verdere uitrol van deze herstelgerichte werking op zich. Ze is bijzonder trots op de verwezenlijkingen van de kerngroep.   

Herstelklas: geen straf, maar een kans 

"We wilden duidelijk maken dat het ons niet om straffen gaat, maar om herstel", legt Trixie uit. "Daarom werkten we met drie soorten posters op de speelplaats. Groene posters staan voor het gewenste gedrag dat we willen zien, oranje is een waarschuwing, en bij rood gedrag, zoals pesten of agressie, komt een leerling in de herstelklas terecht."  

Posters op de speelplaats van Deuzeldpark

In de herstelklas vullen leerlingen een herstelfiche in en voeren een herstelgesprek met een leerkracht. "Ze denken na over hun gedrag, over wat beter kon, en over hoe ze het goed kunnen maken. Dat is de kern." 

Oog voor elk kind 

Uiteraard wordt er gewerkt op het niveau van elk kind. "Voor de eerste graad werken we met pictogrammen en tekeningen, in de derde graad schrijven leerlingen zelfs een herstelbrief. Voor elke graad is er een aangepaste ‘goedmaakfiche’, en ook voor onze kleuters en anderstalige nieuwkomers voorzien we specifiek materiaal. Zo groeit het herstelgericht denken mee met het kind. 

Wanneer een leerling herhaaldelijk in de herstelklas terechtkomt, volgen extra stappen, altijd vanuit een positieve benadering. Zo kan er gewerkt worden met beloningskaarten, waarbij leerlingen na elke speeltijd een smiley kunnen verdienen. Er kan ook een begeleidingscontract worden opgesteld, waarin duidelijke afspraken staan. In uitzonderlijke gevallen kunnen er maatregelen volgen, zoals het tijdelijk uitsluiten van een uitstap. Ouders worden in elke stap actief betrokken. 

Meer rust, meer verbondenheid 

En dat werkt. "We merken nu al dat er dit schooljaar véél minder kinderen in de herstelklas zijn geweest dan vorig jaar. Leerkrachten ervaren minder conflicten, leerlingen zoeken zelf spontaan het gesprek op en ouders voelen zich beter meegenomen. Dat maakt ons voorzichtig positief en vooral heel trots." 

 De rol van de leerkrachten is hierin cruciaal. "Iedereen doet mee. De herstelklas vindt plaats tijdens de middagpauze, dus leerkrachten wisselen elkaar beurtelings af. De herstelwerking leeft doorheen de hele school en dat is ook echt nodig." 

“Kinderen komen trouwens steeds vaker rechtstreeks naar mij toe", vertelt Trixie. "Niet alleen wanneer er iets misloopt, maar ook gewoon om te praten. Het gaat ons om meer dan regels: we willen écht luisteren, verbinding zoeken en samen groeien." 

Speelhuisje Deuzeldpark

Een plek waar leerlingen graag zijn

De positieve impact van deze aanpak is voelbaar in de hele school. Zo werd een warmtemeter ontwikkeld om gedrag op een visuele manier te communiceren naar ouders. De kerngroep zette zich actief in voor de Warmste Week met een koekenkraam. Er is een schoolbreed verjaardagsmoment met disco, poppenkast of wafels, en de school werkt aan een boekje waarin de schoolafspraken op kindvriendelijke wijze worden uitgelegd – mét mascotte “Deuzeltje” in de hoofdrol. 

Goed bezig, Deuzeldpark! Blijf herstelgericht in beweging, elke dag opnieuw. 

Vorige
Vorige

NEWS IS OUT: Invento Open Blik n.5

Volgende
Volgende

Met liefde en woorden: hoe Iris en Katelijne ‘rouw’ bespreekbaar maken