Marleen schittert in ‘de golf’

Tijdelijk uitgesteld

--

Tijdelijk uitgesteld --

Brecht – ‘Ons’ Marleen van de boekhouding is al vele jaren actief in de theaterwereld. In de maanden februari en maart van 2024 biedt haar theatergezelschap, BKT-theater, een unieke kans aan scholen om deel te nemen aan het indrukwekkend theaterstuk "De Golf." Dit krachtige stuk, gericht op de derde graad van het middelbaar onderwijs, belicht de gevaren die onze democratie kunnen bedreigen en biedt een buitengewone ervaring voor zowel leerlingen als begeleidende leerkrachten. Als je het ons vraagt, dus zeker de moeite waard om met je klas naartoe te gaan!  

Het verhaal achter “De Golf”, een ervaring van een uniek experiment dat blijvend nazindert! 

Het stuk "De Golf" brengt een intrigerend verhaal dat gebaseerd is op een waargebeurd experiment. In 1967 besloot geschiedenisleraar Ron Jones in Palo Alto, VS, zijn leerlingen een les te leren over de opkomst van het nazisme in Duitsland in de jaren '30. Hij wilde hen laten ervaren hoe dit leidde tot de absolute macht van de nazi-partij en uiteindelijk de Holocaust, en hoe dit alles kon gebeuren zonder al te veel weerstand van het Duitse volk. Jones voerde een experiment uit, dat hij "the Third Wave" noemde, en liet zijn leerlingen deelnemen aan een beweging die vergelijkbaar was met de opkomst van het nazisme. Het experiment toonde aan hoe makkelijk mensen meestappen in het discours van een extreme partij. Na slechts een paar dagen moest Jones het experiment stopzetten omdat het volledig uit de hand liep. Hij confronteerde zijn leerlingen met een film over het Derde Rijk van Hitler en de nazi's, waardoor ze de ernst van de situatie begrepen en een spiegel kregen voorgehouden over hun eigen gedrag.  

Doel van het Theaterstuk

Het hoofddoel van "De Golf" is om jongeren, adolescenten en volwassenen bewust te maken van de gevaren die onze democratie vandaag de dag bedreigen. Het wil een kritische houding bevorderen ten opzichte van groepsvorming, superioriteitsgevoel, totalitair leiderschap en blind vertrouwen. 

 De Ervaring

"De Golf" is niet zomaar een theaterstuk; het betrekt het publiek actief in het verhaal. Tijdens de pauze wordt het publiek uitgenodigd om deel te nemen aan "De Golf" door een insigne te dragen en de groet te brengen zoals in het stuk wordt voorgesteld (Kracht door discipline! Kracht door solidariteit! Kracht door actie!). Deze interactieve aanpak zorgt voor een diepgaande betrokkenheid bij het thema en wil een shockeffect creëren. 

Impact op Scholen

BKT-theater streeft ernaar om dit belangrijke thema naar het klaslokaal te brengen. De thema’s komen in het curriculum van het middelbaar onderwijs aan bod. BKT-theater wil met behulp van theater, lesmateriaal en werkmappen helpen om deze leerinhouden op een andere manier te brengen en om zo de impact op leerlingen te vergroten. 

In een tijd waarin democratische waarden en burgerlijke verantwoordelijkheid van groot belang zijn, biedt "De Golf" een krachtige ervaring om na te denken over de toekomst van onze samenleving. 

Data en Prijzen

De voorstellingen gaan door op 26/02/2024 en 04/03/2024, telkens zowel in de voormiddag als in de namiddag. De prijs bedraagt 10 € per leerling, begeleidende leerkrachten hoeven niet te betalen.

Meer info via: bkt_brechtskindertheater@hotmail.com of +32476781331  

Vorige
Vorige

Tweede editie: Open Blik

Volgende
Volgende

startersblik