Een blik achter de schermen: van leerling tot leerkracht

Op de dag van de leerkracht vieren we de toewijding en passie van onze leerkrachten. Mensen die zich dag in, dag uit inzetten om kennis en wijsheid door te geven aan de volgende generatie. Ter ere van deze speciale dag, delen we graag het verhaal van Lien Eeman, die niet alleen haar eigen favoriete leerkrachten eert, maar ook een blijvende indruk achterlaat op de leerlingen in haar klas, waarvan enkele nu zelf de droom koesteren om ooit leerkracht te worden.

Lien voelde al van jongs af aan een roeping om leerkracht te worden. En tot op de dag van vandaag heeft ze daar geen spijt van. Ze staat al vijf jaar voor de klas en blikt graag terug op haar beginjaren in het onderwijs.

Na haar afstuderen koesterde ze de droom om ooit les te geven op de school waar ze zelf zo graag naartoe ging, het Atheneum van Brasschaat. Helaas was er op dat moment geen open positie beschikbaar. Ze accepteerde een voltijdse baan bij een naburig Atheneum en stond op het punt om daar op 1 september te beginnen, toen ze op 31 augustus plotseling een telefoontje kreeg van haar voormalige leerkracht Katelijne Zuidhoek. Er was een vacature vrijgekomen, en ze zouden het geweldig vinden als Lien die kon invullen. En zo geschiedde: Lien begon haar carrière als leerkracht biologie en Nederlands op het Atheneum van Brasschaat.

“Ik wil mijn leerlingen dezelfde warme ervaring geven die ik zelf had toen ik hier op school zat.”
Lien Eeman

Als beginnende leerkracht merkte Lien dat ze vaak teruggreep naar haar leerkrachten van vroeger om haar eigen stijl te ontwikkelen. "Ik probeerde de positieve eigenschappen van mijn oud-leerkrachten over te nemen. Die eigenschappen vormden voor mij de basis van hoe een goede leerkracht zou moeten zijn." Het toeval wilde dat Katelijne Zuidhoek, die haar in 2017 belde om haar collega te worden, altijd Lien's grote rolmodel was als leerkracht omwille van haar zorgzame en warme karakter.

Zo waren er nog een heleboel eigenschappen van oud-leerkrachten die ze wilde meenemen naar haar eigen lespraktijk. Ze wilde net zo grappig zijn als meneer Bruyninckx, dezelfde gave om complexe onderwerpen helder over te brengen als meneer Geertsen en net zo'n interesse tonen in haar leerlingen als mevrouw Janssens deed. Ze wilde boeiende werkvormen gebruiken zoals mevrouw Sass, het uitstekende klasmanagement hebben van mevrouw Gyssens en met passie over haar vak praten zoals meneer Horbach en mevrouw van Bauwel dat deden. Ook de frisse ideeën van mevrouw Geysen wilde ze implementeren in haar lessen.

Na vijf jaar heeft Lien haar eigen stijl ontwikkeld en staat ze met een enorme toewijding voor de klas. Ze geniet ervan om haar leerlingen te begeleiden in hun leerproces en heeft de perfecte balans gevonden tussen haar liefde voor het vak en de warme, ondersteunende leerkracht die ze wil zijn. Ze hoopt een leerkracht te zijn op wie leerlingen kunnen vertrouwen, met aandacht voor elk individu. "Ik wil mijn leerlingen dezelfde warme ervaring geven die ik zelf had toen ik hier op school zat.”

“Ik wil het beroep van leerkracht de waardering geven die het verdient.”
Amy De Bruyn

Het hele jaar door komt Lien met een glimlach naar haar werk. "Ik heb nog geen enkele dag gedacht: 'Oh nee, ik moet weer gaan werken.' Vrienden vragen me wel eens: 'Ga je je hele leven hetzelfde doen?' En dan zeg ik: elke dag is anders, elke leerling is anders, de leerplannen veranderen voortdurend. Het blijft uitdagend. Zolang ik voor de klas kan staan, ben ik tevreden. "

Die positieve vibes op school hebben niet alleen effect op Lien Eeman. Ook een van haar eigen leerlingen Amy De Bruyn speelt met het idee om ooit leerkracht te worden. “Mevrouw Eeman en Mevrouw Van Santvliet zijn mijn grote voorbeelden. Je ziet dat ze hun job graag doen. Ze zijn beide heel erg begaan met hun leerlingen en zijn gepassioneerd door hun vak. Dat zie ik mezelf later ook doen. Ik wil de leerlingen enthousiasmeren en het beroep van leerkracht de waardering geven die het verdient.”

Bedankt Lien Eeman, mevrouw van Santvliet en alle gewaardeerde collega’s van het Atheneum Brasschaat voor jullie prachtige inzet bij het vormgeven van onze nieuwe generatie en het illustreren van de schoonheid van het leerkrachtenberoep!

Van links naar rechts: Lien Eeman, Amy De Bruyn en Katleen van Santvliet

Vorige
Vorige

startersblik

Volgende
Volgende

Oorkondes ‘duurzame helden’